متن سوره های کل قرآن کریم, وبلاگ
متن عربی سوره الم نشرح + ترجمه و تفسیر خلاصه
در این صفحه متن سوره الم نشرح یا الشرح با خط درشت بدون ترجمه و به صورت عربی آورده شده است و در ادامه ترجمه آن و تفسیر مختصر و فضیلت آن اضافه شده است. برای خرید محصولات فرهنگی و یا خرید کتیبه بر روی لینک رنگی کلیک کنید و وارد صفحه مرتبط با هر قسمت شوید.
متن عربی سوره الم نشرح
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ ﴿١﴾ وَوَضَعْنَا عَنكَ وِزْرَكَ ﴿٢﴾ الَّذِي أَنقَضَ ظَهْرَكَ ﴿٣﴾ وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَ ﴿٤﴾ فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا ﴿٥﴾ إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا ﴿٦﴾ فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ ﴿٧﴾ وَإِلَىٰ رَبِّكَ فَارْغَب ﴿٨﴾
ترجمه فولادوند سوره الم نشرح
آیا برای تو سینهات را نگشادهایم؟ (۱) و بار گرانت را از [دوش] تو برنداشتیم؟ (۲) [باری] که [گویی] پشت تو را شکست. (۳) و نامت را برای تو بلند گردانیدیم. (۴) پس [بدان که] با دشواری، آسانی است. (۵) آری، با دشواری، آسانی است. (۶) پس چون فراغت یافتی، به طاعت درکوش؛ (۷) و با اشتیاق، به سوی پروردگارت روی آور. (۸)
تفسیر مختصر سوره الشرح(الم نشرح)از تفسیر مهر
قرآن كريم در سورهى انشراح، با يادآورى نعمتهاى الهى نسبت به پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله و تذكر به اين كه در پس مشكلات، آسانى است، به ايشان دلدارى داده، با سفارش در مورد تلاش مضاعف مىفرمايد:. أَ لَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ* `وَ وَضَعْنٰا عَنْكَ وِزْرَكَ* `اَلَّذِي أَنْقَضَ ظَهْرَكَ* `وَ رَفَعْنٰا لَكَ ذِكْرَكَ* `فَإِنَّ مَعَ اَلْعُسْرِ يُسْراً* `إِنَّ مَعَ اَلْعُسْرِ يُسْراً* `فَإِذٰا فَرَغْتَ فَانْصَبْ* `وَ إِلىٰ رَبِّكَ فَارْغَبْ آيا سينهات را برايت گشاده نساختيم،* و بار سنگين (مشكلات) تو را از تو فرونهاديم؟!* (همان بارى) كه پشتت را بشكست.* و يادمان تو را برايت بلند (آوازه) كرديم.* پس، در حقيقت، با (هر) دشوارى، آسانى است؛* در واقع با (هر) دشوارى، آسانى است؛* و هنگامى كه (از كار مهمى) فارغ شدى، پس بنشين،* و فقط بهسوى پروردگارت متمايل شو.
نكتهها و اشارههای تفسیر سوره الم نشرح
در اين آيات، با بررسى گذشتهى پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله از سه نعمت اساسى خدا بر ايشان نام برده شده است:الف) شرح صدر؛ يعنى خدا روحى وسيع به پيامبر داده تا بتواند مشكلات را تحمّل كند و به ايشان فكرى بلند، علمى وحيانى و قدرت استقامت در برابر لجاجتها و كارشكنىهاى دشمنان را عطا فرموده است.
آرى؛ پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله با شرح صدر با گروههاى مختلف و مسائل اجتماعى برخورد مىكرد و زود عصبانى نمىشد و مردم را طرد نمىكرد؛ هر رهبر الهى بايد چنين باشد.ب) خداوند بار سنگين و كمرشكنى را كه بر دوش پيامبر صلى الله عليه و آله بود (يعنى مشكلاتى چون: لجاجت و مخالفت مشركان و مخالفان اسلام، مشكل آزارهاى مردم و گمراهى آنان، مشكل و اندوهى كه پس از فوت ابو طالب و خديجه پيش آمد و…) از دوش ايشان برداشت.ج) خدا پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله را بلندآوازه كرد و نام او را به سراسر گيتى رساند. در عظمت او همين بسكه هر صبح و شام نام او در كنار نام خدا در اذان گفته مىشود و به گوش جهانيان مىرسد.
آرى؛ بسيارى از دشمنان اسلام تلاش كردند كه اسلام و نام پيامبر صلى الله عليه و آله را از صحنهى گيتى حذف كنند، امّا برخلاف نظر آنها، اسلام و نام پيامبر صلى الله عليه و آله در جهان گسترش يافت. اذان از اواخر دورهى سكونت پيامبر صلى الله عليه و آله در مكه شروع شد و تاكنون ادامه دارد.. اين يك قانون در مورد رابطهى مشكلات با آسانىها اشاره شده كه در پس هر مشكل و سختى، آسانى و پيروزى است.
آرى؛ كسى كه مشكلات را تحمّل كند و با سختىها مبارزه نمايد، شيرينى موفقيت و بهروزى را مىچشد و ميوه پيروزى را مىچيند.اين مشكلات مىتواند از نوع مشكلات اقتصادى، مخالفتها و جنگهاى دشمنان و يا هر مشكل ديگرى باشد، كه در پس آنها پيروزى، بهروزى و رفاه و آسانى است. يادآورى اين قانون در قرآن و تأكيد دوباره برآن ، نويدى به همگان است كه نور اميد را در دلها زنده مىكند.
اىبسا كارى كه اول صعب گشت بعد از آن بگشاده شد سختى گذشت بعد نوميدى بسى اميدهاست از پس ظلمت بسى خورشيدهاست. نكتهى جالب آن است كه قرآن نمىفرمايد: بعد از هر مشكلى آسانى است بلكه مىفرمايد: «با هر مشكلى آسانى است.» يعنى آسانىها و پيروزىها در دل مشكلات و همراه آنهاست و آسانى، بدون رنج به دست نمىآيد.
نكتهى جالب ديگر، نكره بودن «يُسر» است، كه به معناى «آسانى بزرگ» است؛ يعنى با هر مشكلى، آسانى و پيروزىِ باعظمتى است.. از پيامبر صلى الله عليه و آله روايت شده كهبدان با هر سختى، آسانى و با هر صبر و استقامتى، پيروزى و با هر غم و اندوهى، خوشحالى و گشايى است!
۵. در اين آيات با بيان يك اصل كلى در مورد تلاش مستمر، به پيامبر صلى الله عليه و آله يادآور مىشود كه هرگاه از هر كار مهمى فارغ شدى به كار مهم ديگرى بپرداز! (و هرگز بيكار نمان) و به سوى پروردگارت توجه نما (و خشنودى او را بطلب).اين سفارش مهم و اصل كلى داراى مصاديق و موارد متعددى است كه مفسران قرآن بدان اشاره كردهاند، از جمله اين كه:الف) هنگامى كه از نماز واجب فارغ شدى، به دعا و مستحبات بپرداز؛
هنگامى كه از دنيا فراغت يافتى، به آخرت مشغول شو؛ج) هنگامى كه از جهاد با دشمن فارغ شدى، به جهاد با نفس روىآور؛د) هنگامى كه فراغت يافتى، على را به ولايت نصب كن.
آموزهها و پیامهای سوره الشرح الم نشرح در تفسیر مهر
خدا به رهبران الهى يارى مىرساند و در مشكلات آنها را كمك مىكند..
يكى از صفات رهبران الهى شرح صدر است تا با روحى وسيع و فكرى گسترده، مشكلات و مخالفتها را تحمّل كنند..
مشكلات رهبرى جامعه كمرشكن است (مگرآنكه خدا كمك كند)..
شهرت رهبر اسلام، نيكوست (پس براى بلندآوازه كردن نام رهبران اسلامى تلاش كنيد كه به سود اسلام است)..
آسانى و پيروزى از دل مشكلات پديد مىآيد.. پايان شب سيه سپيد است.. هرگاه از كار مهمى فراغت يافتى (بىكار مباش، و) به كار مهم ديگرى مشغول شو..
پس از هر كار مهمى بهسوى خدا روى آور، (و سپاسگزار او باش كه چنين توفيقى به تو داده است).
در اینجا ما متن عربی سوره الم نشرح ترجمه و تفسیر آن را به طور کامل قرار دادیم اگر انتقاد یا پیشنهادی در مورد سوره علم نشرح دارید در کامنتها برای ما پیشنهاد خودتون رو مطرح کنید.